Hospital – Tryghed og Konflikthåndtering med Nænsom Nødværge®
Nænsom Nødværge®: Tryghed og konfliktløsning i pressede situationer
Durewall Instituttet har gennem mange år arbejdet tæt sammen med hospitaler og præhospitale enheder og har tilpasset Nænsom Nødværge® til at skabe ro og tryghed i situationer, der kræver særlig opmærksomhed på patienternes angst og reaktioner. Vores metoder gør det muligt for sundhedspersonalet at håndtere udfordringer med en respektfuld og tryghedsskabende tilgang. Læs om vores kurser her.
Nøglefordele ved Nænsom Nødværge® til Hospitaler
- Konfliktnedtrapning og tillidsskabelse i kaotiske situationer.
- Effektiv håndtering af fysiske konfrontationer.


NÆNSOMME GREB BEROLIGER UTRYGGE PATIENTER
På afdelingen Hjerne og Rygkirurgi på Aarhus Universitetshospital er de første ansatte blevet undervist i Durewall metoden, Nænsom Nødværge®. ”Durewall metodens principper og teknikker kan få en kæmpe betydning for os og vores patienter,” forventer udviklingsansvarlig sygeplejerske Ditte Unbehaun.
– Af journalist Mette Bender
”Det er utroligt, hvor meget det betyder, at den, der tager om en arm eller en skulder, lægger sin tommelfinger langs pegefingeren og altså ikke griber fat i den anden. Ordet ’nænsom’ er det helt rigtige til at beskrive Durewall metoden.”
Ditte Unbehaun er udviklingsansvarlig sygeplejerske på afdelingen Hjerne og Rygkirurgi på Aarhus Universitetshospital, hvor de fleste patienter har nyligt erhvervede hjerneskader.
”De kan have nedsat sygdomsindsigt og nedsat evne til at kommunikere. Mange er forvirrede og desorienterede, har svært ved at huske eller forstår ikke, hvorfor de er hos os. Patienterne befinder sig med andre ord i en udfordrende situation, og det kan føre til konflikter. Fordi de ikke ser meningen i den sonde eller det kateter, vi vil lægge, eller fordi de ønsker at forlade afdelingen.”
Hjerne- og Rygkirurgi har sammen med afdelingen Neurologi et program for kompetenceudvikling, og et af 10 moduler retter sig netop mod forebyggelse og håndtering af konflikter. En medarbejder er uddannet intern instruktør i Durewall metoden og fortalte styregruppen om metoden. Den ville de gerne prøve af, og i efteråret gennemførte de to skræddersyede undervisningsdage.
Beroligende signaler
”Allan Christian Vinther gennemgik de 10 principper i Durewall metoden med os og vekslede mellem teori og øvelser. Vi testede greb og teknikker på hinanden, så vi kunne mærke, hvor forskelligt det føltes. Igen var min oplevelse, at ordet nænsom meget fint beskriver teknikkernes kvalitet, og mange af mine kolleger gav præcis samme feedback.”
Ditte Unbehaun fortæller, at de to afdelinger i forvejen arbejder med at skabe tryghed ved at skrue ned for det verbale og op for kropssprog og taktil guidning, så metoden passer perfekt til deres tænkning.
”Gennem metodens principper og teknikker kan vi bevidst sende beroligende signaler til patienter med svækket sprog og kognition. Mine kolleger har i deres evalueringer blandt andet noteret, at de oplevede de blide Durewall-greb som omsorgsfulde og handlingsanvisende i stedet for magtfulde og bestemmende. En kæmpe forskel.”
’Aldrig at afvise, uden at anvise’ var endnu et råd, der gik ind under huden på mange, tilføjer Ditte Unbehaun.
”Dette er dog kun en spæd start. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om effekten af denne metode, hvis vi bare holder fast. Den kan få en kæmpe betydning, men først skal vi have undervist langt flere.”
VI HAR LÆRT AT SKABE RO I ET KAOTISK LILLE RUM
Som ambulanceredder bliver du kaldt ud til folk i deres værste time. Derfor kommer det
sommetider til konflikt og konfrontation. Også i ambulancen. Med Durewall har redderne en struktureret metode til at nedtrappe og forhindre vold.
Som ambulanceredder bliver du kaldt ud til folk i deres værste time. Derfor kommer det sommetider til konflikt og konfrontation. Også i ambulancen. Med Durewall har redderne en struktureret metode til at nedtrappe og forhindre vold.
Råb, skrig og trusler. Spark, slag, spyt og bid.
”Vi møder mennesker på deres allerværste dag nogensinde. Den dag, hvor lang tids sygdom eller stress får kroppen til at bryde sammen. Eller den dag, hvor misbrug eller psykisk sygdom udløser et kollaps eller en psykose.”
Mikkel Lyndrup er paramediciner i Ambulance Syd og arbejdsmiljørepræsentant for omkring 80 ansatte på Station Odense C.
”De mennesker, vi kommer ud til, er maksimalt sårbare, og vi er nødt til at kunne håndtere konflikter. Når snoren knækker, er den høflige facade langt væk. Det gælder både de borgere, der lever på gaden på et eksistensminimum, og de allerrigeste i vores samfund,” beretter Mikkel Lyndrup, hvis kollega på et tidspunkt kom med et forslag.
Han havde tidligere arbejdet på et bosted for udsatte og var der blevet undervist i Durewall-metoden. Kollegaen mente, at teknikkerne i Nænsom Nødværge kunne klæde ambulancereddere på til mere struktureret at skabe ro og tillid i de sommetider kaotiske situationer, der kan opstå på gaden eller i borgerens hjem. Arbejdsmiljørepræsentant Mikkel Lyndrup syntes, at det lød spændende.
Jeg har taget mine klø
”Jeg blev især interesseret, fordi Durewall ikke kun handler om at nedtrappe konflikter, men også om at håndtere fysiske konfrontationer, når de opstår. For det gør de. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg har taget mine klø, og ikke sjældent har jeg selv medvirket til, at en situation eskalerede. Fordi jeg ikke vidste bedre og for eksempel sagde: ’Du skal med os nu’. I den bedste mening og uden at vide, at der var en bedre vej.”
Og hvordan ser en bedre vej så ud?
”Når et menneske er presset, virker vores intervention let som en form for overgreb, selvom det drejer sig om livsvigtig assistance. Derfor handler det om at starte med at søge accept og sige: ’Har du lyst til at komme med os?’ ’Vil det være i orden med dig, at vi løfter dig over på båren?’” forklarer Mikkel Lyndrup.
Ambulanceredderne kommer i uniform, og de er handlekraftige og målrettede. For en desperat person, der måske ovenikøbet før har haft dårlige oplevelser med politi, sundhedsvæsen og andre autoritetspersoner, kan forsøget på at yde førstehjælp eller at rejse personen op let få præg af magt og vold. De første 15 medarbejdere har været på kursus i Nænsom Nødværge, og hvis det står til Mikkel Lyndrup, skal alle have samme tilbud.
”Vi har lært at kontakte personen på en beroligende og konfliktnedtrappende måde. Kommer det til konfrontation, har vi øvet os i at afværge og rulle væk. Også når det sker på de få kvadratmeter, der er til rådighed i ambulancen.”
Vi kan ikke løbe vores vej
For det er sin sag at være lukket inde i et lille rum med et desperat og udadreagerende menneske. Ambulanceredderne, hvoraf 50 procent på Station Odense C i øvrigt er kvinder, kan i det lille lukkede rum ikke bare træde væk eller løbe deres vej, hvis der er øretæver eller cirkelspark i luften.
”Selvtilliden er vokset hos os, der har indøvet teknikkerne. De virker i praksis og er tilpasset vores forhold. Ofte kan løsningen være at få pakket en sparkende person ind i et lagen og rulle vedkommende over på siden, så næver og fødder ikke kan ramme os. Derfra kan vi arbejde på at skabe mere ro og tillid.”
Mikkel Lyndrup og de af hans kolleger, der var med på første kursus, er i dag endnu mere opmærksomme på ikke selv at fare op. Målet er at skabe et fælles ståsted med det menneske, der er i nød og måske drattet om på gaden eller hjemme hos sig selv. Derfor ønsker Mikkel Lyndrup at arrangere flere Durewall-kurser og derefter opdateringer, så snart det er relevant.
”Vi møder trusler, skubben og spytten mindst en gang om ugen. Det er et vilkår. Nu har vi metoder til at håndtere alle former for voldsomhed, som derfor ikke længere er samme stressfaktor.”
